2021. augusztus 13-án az Egyesült Államok Columbiai Körzeti Fellebbviteli Bírósága közzétette döntését, miszerint a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC) felül kell vizsgálnia az 5G-re és a vezeték nélküli technológiára vonatkozó egészségügyi és biztonsági irányelveit. Ezzel a Robert F. Kennedy által vezetett Children’s Health Defense (CHD) javára döntött.

A bíróság határozata kimondta, hogy az FCC nem tudott kellőképpen alátámasztott magyarázatot adni arra vonatkozóan, hogy jelenlegi irányelvei megfelelően védenek az 5G-nek és a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettség káros hatásaival szemben, és nem tekintette át a rengeteg bizonyítékot – sem a tudományos bizonyítékokat, sem a a meglévő betegségekre vonatkozó bizonyítékokat – amelyek az FCC számára be lettek nyújtva.

2020. február 2-án a Gyermekek Egészségvédelmi Hivatala (CHD) történelmi keresetet nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) ellen. A CHD keresetében megtámadta az FCC-nek azt a döntését, hogy nem vizsgálja felül a 25 éves rádiófrekvenciás sugárzás kibocsátásra vonatkozó irányelveit, amely szabályozza a vezeték nélküli technológiai eszközök (pl. mobiltelefonok és iPad-ek) és az infrastruktúra (cellatornyok, Wi-Fi és intelligens mérők) által kibocsátott sugárzást. Valamint felszólították az FCC-t, hogy hirdessenek ki a közegészséget megfelelően védő, biológiai és tudományos bizonyítékokon alapuló irányelveket.

1996-ban az FCC olyan irányelveket fogadott el, amelyek csak a termikus hatásokat okozó sugárzási szinteken (szöveti hőmérsékletváltozás) előforduló káros hatásoktól védik a fogyasztókat, azonban figyelmen kívül hagyta a nem termikus szintű impulzusos és modulált rádiófrekvenciás sugárzás által okozott komoly károkat. Az FCC azóta sem vizsgálta felül irányelveit, annak ellenére, hogy egyértelmű tudományos bizonyítékok vannak a károkról és a rádiófrekvenciás sugárzással kapcsolatos betegségek növekvő arányáról.

2012-ben a Kongresszus Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatala jelentést tett közzé, amelyben azt ajánlotta, hogy az FCC értékelje újra irányelveit. Ennek eredményeként 2013-ban az FCC vizsgálatot tett közzé annak eldöntésére, hogy az irányelveket módosítani kell-e. Megnyitott egy jegyzéket a nyilvánosság számára, ahová észrevételeket lehetett benyújtani. Tudósok, orvosi szervezetek és orvosok ezrei nyújtottak be észrevételeket és tudományos bizonyítékokat, valamint a sugárzástól megbetegedett több száz ember nyújtott be panaszt, amelyek mind azt igazolták, hogy új szabályokra van szükség. Ennek ellenére 2019. december 4-én az FCC lezárta a jegyzéket, és közzétette határozatát, amelyben megerősítette, hogy az irányelvek megfelelőek, anélkül, hogy értékelte volna a benyújtott panaszokat és bizonyítékokat.

A teljes cikk, a közzétett bírósági ügyiratokkal együtt angol nyelven a Children’s Health Defense oldalán olvasható.