A mesterséges intelligenciával támogatott felhőhálózat abban segíthet az amerikai katonai tervezőknek, hogy nyomon kövessék az ellenségeket és pontosan megjósolják, mit terveznek, mielőtt megteszik.

Az Egyesült Államok Északi Parancsnoksága, az Észak-Amerika védelméért felelős Pentagon egység egyesítette erőit a társ parancsnokságokkal, hogy egy mesterséges intelligenciával támogatott jövőérzékelő  kísérletet végezzenek, ami azt jelenti, hogy valaki képes meglátni a jövőbeli eseményeket, mielőtt azok megtörténnének.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Glen VanHerck tábornok, az USNORTHCOM vezetője jelezte, hogy a parancsokságok együttműködtek a jelenleg rendelkezésre álló felhőalapú “képességek” használatában, és amelyeket “feltétlenül” be lehet vetni már “holnap,” hogy a katonai tervezők megismerjék az ellenség várható jövőbeli cselekedeteit. (1)

Az a képesség, hogy napokkal előre láthatunk, teret ad a döntésnek,” – magyarázta VanHerck, mondván, hogy ez a “döntési tér” nemcsak lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy erőket helyezzen el az elrettentés érdekében, hanem “megelőző” lépéseket tehet abból a célból, hogy megakadályozza a potenciális fenyegetés megvalósulását (azaz például megelőző csapások végrehajtásával).

A technológia állítólag olyan dolgokon alapul, mint a mesterséges intelligencia által végzett, szinte valós idejű műholdas képelemzés, a számítógépek pedig képesek gyorsabban feldolgozni az információkat, mint az emberi elemzők, és gyorsan el tudják juttatni mind a katonai, mind a civil döntéshozóknak.

A gép megnézheti, és pontosan megmondhatja, hány autó van egy parkolóban, vagy hány repülőgép parkol egy rámpán, vagy hogy a tengeralattjáró indulásra készül, vagy rakéta indítását tervezik. Ami korábban napokba vagy órákba telt, az most már csak másodpercekig vagy pár percig tart,” – mondta VanHerck.

A parancsnok szerint a rendszereket úgy lehet beállítani, hogy paramétereket állítsanak be a riasztásokhoz, hogy a döntéshozók közelebbi lépéseket tehessenek az ellenfél cselekedetei alapján.

VanHerck elárulta, hogy a GIDE rendszer legutóbbi tesztelése magában foglalta a kereskedelmi forgalomban kapható adatok felhasználását a hadsereg által alkalmazott érzékelőkön felül, de nem határozta meg, hogy milyen kereskedelmi partnerek lehetnek benne.

Júniusban a ViaSatellite arról számolt be, hogy a Pentagon azt tervezi, hogy az elkövetkező két évben több száz kisebb műholdat bocsát fel alacsony Föld körüli pályára, hogy közvetlenül kapcsolódjanak az Elon Musk-féle SpaceX, Telesat és más kereskedelmi műholdas programok által épített műholdak megakonstallacióihoz.

A műholdak használatával együtt a felhőalapú, mesterséges intelligenciával segített technológia állítólag begyűjti, kategorizálja és tömöríti az adatokat a tenger alatti érzékelőkből, a hagyományos radar-, kiber- és hírszerzési képességekből.

Kína és Oroszország esetében is ismert, hogy olyan rendszereken dolgoznak, amelyek célja az amerikai hírszerző képességek gyors “elvakítása” a háború idején. Ez magában foglalja a szuper-elektromágneses impulzus (EMP) fegyverek, az űrbázisú műholdellenes képességek használatát, és Oroszország esetében a “maskirovka,” vagy a katonai megtévesztés alkalmazását a katonai műveletek leplezésére és az ellenségek megzavarására eszközök egész során keresztül.

A megtévesztést először a második világháború idején alkalmazták, és azóta többször frissítették, hogy figyelembe vegyék az új technológiákat és fenyegetéseket. (2)

Forrás:

(1) https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2711594/northcom-commander-gen-glen-d-vanherck-conducts-press-briefing-on-north-america/

(2) https://sputniknews.com/military/202108021083510733-pentagon-confirms-work-on-precognition-tech-enabling-it-to-see-days-in-advance/

(3) https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/08/a-pentagon-megerositette-hogy-olyan.html#more