A világ katasztrofális pénzügyi válsággal nézhet szembe 2023-ban, ugyanolyan mértékű, mint a 2008-2009-es pusztító gazdasági összeomlás-orosz központi bank

A világ a 2008–2009-es válsághoz hasonló pénzügyi katasztrófával szembesülhet az elmúlt 18 hónap során felhalmozódott problémák miatt, amelyek a kormányok által a Covid-19 terjedésének leküzdésére hozott intézkedések melléktermékei.

Ezt állítja az Orosz Központi Bank, amely szerdán közzétette a monetáris politikai iránymutatások jelentéstervezetét.

Az intézmény szerint a világgazdaság válsághelyzetbe léphet mind az országok által tartott globális adósság növekedése, mind a gyenge pénzügyi stabilitással rendelkező vállalatok számának növekedése miatt.

A tervezet szerint a bank négy külön forgatókönyvet dolgozott ki a közeljövőre, egészen 2024-ig. Az úgynevezett „kiindulási” szerint a recesszió elkerülhető, mivel az országok elérik oltási céljaikat, és a fejlett gazdaságok a monetáris politika normalizálása felé mozdulnak el.

A másik három lehetséges forgatókönyv azonban határozottan zordabb képet fest. A járvány elsősorban súlyosbodik, világszerte gazdasági összeomlást okozva.

A másodikban a járvány javul, de a járvány során felhalmozódott problémák jelentősen rontják a gazdasági helyzetet, ami az infláció növekedését okozza.

A harmadikban a fejlett gazdaságok monetáris politikájának normalizálódását a pénzügyi piacok ingatag dinamikája kíséri, ami a befektetőkbe vetett bizalom hiányát okozza. A három negatív forgatókönyv közül ez a legrosszabb, mondja a bank.

Oroszország gazdasága makacsul magas inflációtól szenved, amely jelenleg 6,5%-on áll, és azzal vádolják, hogy a közelgő parlamenti választások előtt jelentősen ront az ország életszínvonalán.

Júliusban az Orosz Központi Bank elnöke, Elvira Nabiullina elárulta, hogy az intézmény emelni fogja kamatát, hogy az irányadó kamatlábat illessze az éves 6,5% -os inflációhoz, ezzel ösztönözve a megtakarítást és a hitelfelvétel visszaszorítását. A bank ezt a számot a nyilvánosan meghirdetett 4%-os célra szeretné csökkenteni.

Forrás: https://www.rt.com/russia/533877-central-bank-financial-crisis-2023/