Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt átmenetileg be lehetne vezetni az alacsony jövedelműek számára a 0%-os személyi jövedelemadót.

Az ötletet Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke vetette fel augusztusban. Bánki Erik ugyanakkor nem hallott róla, hogy a kormány érdemben foglalkozott volna Domokos László javaslatával – ezt mondta Bánki Erik az ATV Voks 2022 című műsorában.

A bizottsági elnök szerint a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de a jelenlegi kormány adópolitikájával egy irányba mutat.

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám, – persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni – hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni” – jelentette ki.

Elmondása szerint ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, átmeneti lenne, hasonlóan a jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos személyi jövedelemadójához.

 

Forras: portfolio.hu