Rodrigo Pacheco a gazdaságtól a villáig, a szántóföldtől a tányérig fenntarthatóbbá szeretné tenni az étkezést.

Rodrigo Pacheco séf kilenc éve kínál egészséges és környezetkímélő ételeket az éttermében Puerto Cayóban, Ecuadorban. Mindehhez ráadásként őshonos ehető növényeket ültetett a földjén, hogy “ehető erdőt” hozzon létre. Az eredmény egy buja és biológiailag sokrétű környezet ott, ahol egykor kopár föld volt. Most abban bízik, hogy sikerül létrehoznia a bolygó legnagyobb ehető erdejét, írja a cnntravel.com.

Pacheconak , aki az elmúlt évben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jószolgálati nagykövete volt, főzéskor erősen a fenntarthatóságra összpontosít. ,,Regeneratív gasztronómiának” nevezi, ami számára azt jelenti, hogy ismeri az élet, a bolygó, a növények körforgását, és a gasztronómia segítségével megpróbálja visszatartani az éghajlatváltozást.

Hiszi, hogy a gasztronómia nagy szerepet játszik az ökoszisztémák egészségében. Ezért fontos munkájához az ehető erdő.

Minden elemet, ami egy átlagos erdőben működik, megpróbálunk ehető erdővé replikálni. Összegyűjtjük az összes ehető fajt, és egy helyre csoportosítjuk.  Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni abból, amink van. Bölcsen használjuk a földet, alkalmazkodva a már meglévőhöz, de ügyelve arra, hogy sokkal jobb állapotban hagyjuk el a helyet, mint ahogy találtuk – mondja Rodrigo Pacheco.

Különösen Ecuadorból származó fajokat termesztenek, mint például lila burgonya, kukorica, kakaó, papaya, paprika, ananász, avokádó, chili, tök.

Mindemellett Pacheco sok dolgot hasznosít a természetből az éttermében. A szívószálat például üreges belsejű papaya szalmából készíti, a műanyag szívószálat már 9 éve kitiltotta az étteremből.

A fiatalember állítja, hogy ha mindannyian behunyjuk a szemünket és “átröntgnezzük” a hűtőnket, függetlenül attól, hogy hol vagyunk a világban, ugyanazokat a termékeket találjuk. Az ezer fajta ehető növény közül mindössze huszat használunk.

Pacheco szerint mielőbb változtatnunk kell a szokásainkon, és meg kell próbálnunk újra felfedezni az ehető növényeket.

BOCAVALDIVIA/FACEBOOK

A bolygó egyharmadát érinti az elsivatagosodás. Elveszítjük a biológiai sokféleséget, ha erre a 20 fajta növényre összpontosítunk. Én szeretnék lehetőséget adni a gyermekeimnek, hogy megváltoztassák ezt a bolygót – mondja a séf.

Küldetése a FAO különleges jószolgálati nagyköveteként, többéves munkából és a természettel való kapcsolattartásából ered.

Követtem az élet körforgását, a növényeket, szenvedélyem a kutatás és a következő lépés – a főzés is. A főzés a mezőgazdaság folytatása, a mezőgazdaság pedig híd az emberek és a természet összekapcsolására – mondja Pacheco, aki a növényeket a szövetségeseinknek tekinti.

Minél több növény van, annál klímabiztosabbak vagyunk, minél több erőforrásunk van, annál több szén -dioxidot kötünk le, annál több élelemhez juthatunk. Tehát a növények mindenképpen megoldást jelentenek az emberek számára – állítja a séf.

forras:24.hu