Franciaországban a kormányszóvivő, Olaszországban pedig maga a kormányfő közölte az elmúlt napokban, hogy akár az egész lakosság számára is kötelezővé tehetik a Covid-19 elleni oltást. Nem véletlen, hogy a nagyobb EU-tagállamok közül e kettőben érvényesülnek jelenleg is szigorúbb oltási, illetve védekezési szabályok.

Franciaország

Franciaországban szeptember 1-jétől és szeptember 15-től október 15-éig több lépcsőben és többféle türelmi idő lejártával lépnek életbe új szabályok, amelyek nemcsak az egészségügyben, hanem számos más, a közszférában és a privát szektorban dolgozó személy számára gyakorlatilag kötelezővé teszik az oltást (hacsak nem estek már át a koronavírus-fertőzésen).

A kezdeti becslések szerint ez 700 ezer embert érintett, de most már akár már 1,8 millió dolgozóról is szó lehet. Gyakorlatilag mindenkinek, aki kapcsolatba kerül ügyfelekkel, vendégekkel, betegekkel, igazolnia kell, hogy nem fertőzött, illetve védettséggel rendelkezik.

Persze ez csak elvben van így, ugyanis rengeteg kivétel van a szabály alól, mint majd látni fogjuk.

Az Emmanuel Macron elnök által július 12-én bejelentett intézkedések óriási ellenállásba ütköztek Franciaországban. A lépés a legnagyobb szakszervezetek egyikének, a CGT-nek a tiltakozását váltotta ki, sőt egy tűzoltó éhségsztrájkkal is fenyegetőzött az előírás miatt. A francia hivatalos tájékoztatás szerint az egészségügyi, a szociális, illetve az idősgondozás területén dolgozók számára kötelező az oltás szeptember 15-ig, más források szerint viszont egészen október 15-ig kitolódik a határidő. Szintén érintettek a tűzoltók és a csendőrök, ugyanakkor a Le Point című hetilap online kiadása felhívja a figyelmet arra a furcsa rendelkezésre, hogy a rendőröknek mindez nem kötelező.

KATIA ZHDANOVA / HANS LUCAS / AFPVédőoltás mindenhol, az igazságosság sehol feliratú táblával tüntetnek a koronavírus elleni oltások kötelezővé tétele ellen Párizsban szeptember 4-én.

A következetlenség persze csak növeli az elégedetlenséget az országban. A katonai bevetéseken résztvevőknek is be kell például oltatniuk magukat, miután a csendőrök részben a hadsereghez hasonló szabályozás alá esnek. A rendőrök ugyanakkor nem – ez okozza az eltérő szabályozást. Szintén érdekes, hogy Franciaországban a tanároknak például nem kötelező az oltás, igaz, közülük sokan kaptak már valamilyen vakcinát.

Gabriel Attal kormányszóvivő ugyanakkor pár nappal ezelőtt azt sem zárta ki, hogy akár az egész lakosság számára is kötelezővé kell majd tenni az oltást. Eljöhet ez a pillanat is – mondta el egy kérdésre válaszolva.

Vitatott az is, hogy a nagy bevásárlóközpontokba – az előírások szerint – csak a védettséget igazoló dokumentummal lehet belépni, de ezt bíróságon megtámadták pár településen, és emiatt ezeket az intézkedéseket a bíróságok három esetben felfüggesztették. Attal szóvivő szerint a kormány fellebbez ezekben az ügyekben. Ugyanakkor az, hogy az ilyen nyilvános helyek csak zöld kártyával látogathatók, komoly ellenállásba ütközik, ezért a hatalmas bírságokkal fenyegetett vállalkozásokat igyekeznek most a hatóságok megnyugtatni: kezdetben nem fogják olyan szigorral alkalmazni a szabályokat.

Nézzük tehát, hogy – körülbelül – mi tudható az új szabályokról! Franciaországban mindazon dolgozók, akik a nagyközönséggel kapcsolatba kerülnek, védettségi igazolványt kell, hogy felmutassanak a munkába állásukhoz. Máskülönben fizetés nélküli felfüggesztés fenyegeti őket.

A vitatott zöld kártya (vagy egészségügyi útlevél) úgy szerezhető meg,

  • ha valaki felgyógyult a betegségből,
  • beoltatta magát
  • vagy negatív teszttel rendelkezik.

A nagyközönséggel kapcsolatba kerülő, a közszférában dolgozó alkalmazottakat, alkalmi munkásokat, alvállalkozókat és gyakornokokat is érint az új szabályozás. Az éttermekben, múzeumokban, mozikban és távolsági vonatokon dolgozóknak szintén be kell szerezniük a zöld kártyát. Mindezen túl a bárok, színházak, távolsági buszok, vidámparkok és állatkertek dolgozóinak is be kell szerezniük a papírokat, és néhány nagyobb bevásárlóközpontban is ezt kell tenniük az alkalmazottaknak.

Olaszország

Olaszországban a kormányfő, Mario Draghi nem egyszerűen lehetségesnek tartja, hanem kifejezetten támogatná az oltás kötelezővé tételét. Erről szeptember 2-án beszélt először a miniszterelnök, akivel a hírek szerint a kormány több minisztere is egyetért – egyesek azonban nem. Rómában egy „kényszerkoalíció” irányít, a parlamentben a pártok annyira megosztottak, hogy egyik oldal sem volt képes stabil többség megszerzésére az elmúlt években, így a legnagyobb politikai tömörülések együtt kormányoznak.

Olaszországban már most is szigorúak e tekintetben a járványügyi intézkedések. Az egészségügyi, az iskolai és egyetemi dolgozók számára gyakorlatilag kötelezővé tették az oltást.

Draghi csütörtökön azok után beszélt a kötelező oltás általánossá tételéről, hogy kiderült, a beoltottsági ráta elmarad a kormány által várttól. Eddig az olasz lakosság 63 százaléka szerzett teljes körű védettséget vakcinációval, 70 százalék pedig legalább egy oltást kapott már. Az olasz kormány célja az, hogy a népesség 80 százalékát teljes körűen immunizálják a koronavírussal szemben. Éppen ezért augusztus óta minden 12 éven felüli olasz számára kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, de a kültéri rendezvényeken is.

Szeptember 1-jétől pedig az összes pedagógus és egyetemista, illetve főiskolás csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézménybe. Csak így vehetők igénybe a távolsági buszok, a vonatok, a kompok és a repülők is.

A védettségi igazoláshoz az illetőnek

  • legalább egyszer beoltottnak kell lennie,
  • vagy friss negatív vírusteszttel kell rendelkeznie,
  • vagy hat hónapnál nem régebben kellett felgyógyulnia.

Az előírásokkal lényegében kötelezővé teszik az oltást a tanároknak és az egyetemistáknak.

Draghi csütörtöki bejelentése óta kitört a botrány Olaszországban. Oltásellenesek már korábban is fenyegettek meg politikusokat és vírusszakértőket, de mostanra egyre gyakoribbá váltak az inzultusok emiatt. A politikában a populisták repültek rá a témára, a Fidesz két olaszországi szövetségese például egyaránt a kötelező oltás ellen kelt ki az elmúlt két napban.

A hétvégén az olasz kormánykoalícióban is megoszlottak a vélemények Draghi ötletéről. A jobboldali populista Liga vezetője, Matteo Salvini egyértelműen a kötelező oltás ellen foglalt állást, Draghi ugyanakkor a Ligát kritizálta az ügyben. Salvini szerint egyetlen más európai országban sincs oltási kötelezettség – hajlamos azonban megfeledkezni arról, hogy éppen a Rómába beékelődő Egyházi Államban, a Vatikánban gyakorlatilag mindenkit a vakcinációra köteleztek. Salvini ellenzi a kormány által tervezett szigorításokat is a koronavírus elleni védekezés során, ugyanakkor a kötelező oltást támogatnák a szociáldemokraták és az Italia Viva nevű középbal csoportosulás is.

Természetesen a Fratelli d’Italia (FdI) – a szélsőségek felé nyitott jobboldali párt, amely nem tagja a koalíciónak – is azonnal a Liga mellé állt. E két párt gyakorlatilag hasonló szavazóbázisra hajt, így egyik sem engedheti meg magának, hogy gyökeresen eltérő véleménye legyen a legfontosabb kérdésekben. Az FdI vezetője, akit nemrégiben Orbán Viktor is felkeresett, Giorgia Meloni azt mondta: „Salvininak igaza van, észszerű álláspontot képvisel”.

Draghi sem beszélt egyébként azonnali oltási kötelezettségről, ehhez ugyanis szükség lenne arra, hogy az európai és az olasz gyógyszerhatóság változtasson a jelenlegi szabályozáson, és ne csak vészhelyzet esetére engedélyezze a vakcinációt. Draghi kijelentésével ugyanakkor nemcsak a szocdemek értenek egyébként egyet, hanem az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza is.

forras: napi.hu