Ízekre szedték a kommentelők a moldvai Vânători-Neamț nemzeti park vezetőit, amiért egy magyar nő magyar hangzású ötletére esett a választásuk az egyik európai bölényborjú elnevezésekor – írja a Főtér.

Egy természetvédelmi park magára haragította a vérrománokat, mert egy névadási akción a tolerancia jegyében hozott döntést.

Meggyűjtötték a bajukat, és magukra uszították a mélyromán érzelmű kommentelőket a moldvai Neamţ megyében található Vânători természetvédelmi park illetékesei, pedig csak annyit tettek, hogy a magyar-román közeledés jegyében kereszteltek el egy frissen világra jött bölényborjút.

A természetvédelmi parkban ez régi gyakorlatnak számít, ráadásul nem is vádolhatók azzal, hogy ne lennének román nemzeti érzelműek: a bölénybocik nevéről ugyan a nagyközönség dönthet, de

feltétel, hogy nevük a Románia országnévből származó Ro szótaggal kezdődjön.

Igen ám, de a legújabb jövevény esetében elkövették azt a hibát, hogy egy magyar javaslatot fogadtak el. A győztesként kihirdetett Hegyi Zsuzsanna amúgy egy nem létező, de érdekesen hangzó hibrid nevet talált ki: a Roleny nevet javasolta, ami egyrészt megfelel a kiírásnak, ugyanakkor az utótag a magyar bölény szóból származik – csak persze ékezetek nélkül.

Ami ugyan semmit sem jelent, és talán egy kicsit furcsán is hangzik, de legalább szimbolikusan hozzájárulhat a magyarok és románok közötti közeledéshez.

Roleny meg biztosan nem fog panaszkodni miatta.

Nem úgy a turbórománok.

A park közösségi oldalát elárasztották a felháborodott kommentek, miszerint miért nem echte román nevet találtak a kis hasított körmű patásnak, és azon poénkodnak, hogy ezzel az erővel Rolemennek vagy Rotillának is elkeresztelhették volna, sőt egy rendkívül eredeti gondolkodású kommentelőben a Horthy név is felötlött – nem mintha képes lett volna helyesen leírni.

Persze vannak olyan hangok is, amelyek örömmel fogadták a döntést, de azért a hőbörgőknek ismét sikerült megkeseríteniük a jóindulatú emberek szájízét.

fORRÁS: https://foter.ro/cikk/egy-furcsa-magyaros-hangzasu-nevre-keresztelt-roman-bolenyborju-miatt-all-a-roman-nemzetvedo-bal-neamt-megyeben/