Szent Demeter napján, október 26.-án telt le a pásztorok szolgálata, hajtották be téli szálláshelyükre az állatokat, és ezen a napon beszélték meg a gazdával, hogy szüksége van-e még a következő évi szolgálatára, vagy menjen Isten hírével. De ennek a napnak a jegyében, főleg ha sikeresen megegyeztek a gazdával, tartottak juhászbált, juhásztort, és úgynevezett juhdérmációt, s ez volt a cselédek elszegődésének napja is.

Szent Demeter egykor Magyarország védőszentje volt, sőt alakja a Szent Koronán is szerepel. Arról, hogy miért merült feledésbe, s hogy a demeterezést miért váltotta le a múlt század elején a Szent Mihály nap, csak feltételezések vannak, pontosan talán senki sem tudja.  Az utóbbi években mégis több helyen felelevenítették a szokást, például a Hortobágyon idén október 24.-én a Világörökség részét képező kilenclyukú hídon hajtották be a racka juhokat téli szállás helyükre, s rendeztek vásárt és mulatságot. 

A Hortobágyi Nonprofit Kft.-nek köszönhető, hogy egyáltalán láthatjuk még egykori pásztor kultúránkat, amely egyedülállónak számít a világon. Megőrizték és bemutatják a pásztortársadalom múltját, hagyományait, népviseletét, alkalmazásukban dolgoznak gulyások, juhászok, csikósok, akik ugyanúgy vigyázzák a nyájakat, gulyákat, ménest hajtanak, mint száz évvel ezelőtti őseik.

A pásztorokhoz kapcsolódik szent Vendel nevenapja is, október 20.án,  aki egy királyfiból lett pásztor legény volt, érdekes módon fordítva, mint a népmesékben. Ő a pásztorok védőszentje. Először remete volt, aztán mikor megfedték tétlensége miatt, pásztornak szegődött, így adva át magát belső hívásának Isten szolgálatára. 

Beszélték, hogy sok gazda felkereste, hogy megáldja a beteg állatát, sőt marhavész után, szobrát úgy állították fel a falu végén, hogy a legelőre kihajtott állatok, előtte menjenek el.

Fontos nap volt a juhászok életében Szent Mihály napja is szeptember végén, itt is volt elszámolás és elszegődés, volt aki itt hajtotta be a legelőről az állatokat.

A pásztorok képesek voltak a hideg vagy enyhe téli időjárásra is következtetni az állatok viselkedéséből: ha szorosan egymás mellé álltak, vagy feküdtek, akkor kemény és hosszadalmas télre számítottak, ha szellősen, egymástól távolabb helyezkedtek el, enyhe télre készültek.

Források:

http://mek.niif.hu/02100/02115/html/4-1754.html

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/tanulas/online-muzeumpedagogia/muzeumi-oszbucsuztato-szent-mihaly-vendel-es-domotor-nap

https://www.arcanum.com/ https://mti.hu

https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1319/behajtasi-unnep-es-darufesztival