Az eseménnyel a férfiarc ékét szeretnék népszerűsíteni. Augusztus 21-én, szombaton rendezik a Kunsági Bajuszfesztivált Kiskunfélegyházán.

A Félegyházi Napok programsorozat keretében, a városi sportcsarnok melletti terület lesz a rendezvény fő helyszíne, írja a felegyhazikozlony.eu. A szervezők – Gulyás László Vándormuzsikus és lánya, Patyiné Gulyás Réka – olyan kibillent egyensúlyon szeretnének segíteni a rendezvénnyel, ami a több ezer évvel ezelőtti mindennapos magyar bajuszviselet és a manapság már inkább kuriózumnak számító arcszőrzet között keletkezett.

Gulyás László szerint talán ma kicsit reneszánszát éli a bajuszos lét. Saját maga úgy véli, hogy ez a férfiarc éke, a férfiasság jelképe. Az igazi bajuszt vas nem éri, attól egyedi, ahogyan nő, ahogyan az Isten adta.

A fesztivál gondolata körülbelül 14-15 évvel ezelőtt született meg a fejében, amikor egy fellépésre utazott és belegondolt, hogy alig akad ma már ember, aki szőrt ereszt az arcán. Ezt nagyon sajnálatosnak tartottam, ezért úgy gondoltam, hogy teret kellene adni ennek a nagyon szép magyar hagyománynak és az emberekkel megismertetni, hogy micsoda múltja van a bajusznak. Így indult el útjára a rendezvény, ami idén már tizenkettedik alkalommal örvendezteti meg a család apraját, nagyját – mondta a portálnak Gulyás László. A rendezvény ma is egyedülállónak számít, és nemcsak Félegyházán és a régióban, hanem országosan is. Híre már régen átlépett országhatárokat, voltak már Amerikából és Németországból is vendégek.

Az első fesztivál után nem sokkal megalakult a Magyar Bajusz Társaság, ami ma is a rendezvény mögött áll, hagyományt ápol. Célunk, hogy a cseperedő gyermekek is lássák a bajuszos létet, ezt a szép magyar hagyományt. A fesztivál programjai mind kapcsolódnak a bajuszhoz, a népi kultúra ékességeit mutatják, de kitekintenek minden irányba – fűzte hozzá Patyiné Gulyás Réka.

 

Forras: 24.hu