Talán az is a feladatunk, hogy újra rámutassunk arra, hogy a vallásunk nagyon is emberközeli, és megvan benne minden, amire az embernek az élethez szüksége van, csak kicsit túl kell nézni a berögződéseken, a formákon és a konvenciókon.

A vallás nem azonos a hittel, a vallásos ember pedig a hívővel – vallja Széles Tamás ókatolikus lelki atya.  A legtöbb ember számára a vallás(osság) hobby, mert vagy ezt tanulta és rutinból csinálja, vagy mert olyan lelki sérülések érték, hogy ide menekül az élet és a világ elől. Mindkét megoldás rossz.

Egyetlen megoldás van, az élet teljessége, amely azonban hit és Jézus Krisztus nélkül nem valósítható meg, mert csak rajta keresztül és Vele juthatunk az Atyához.

 Épp ezért, vigyázni kell, hogy miben hiszünk. A legtöbb ember még mindig keres: talán azt a tiszta, ártatlan, sérülésmentes önmagát és Isten-ember viszonyát, amit a sok, élete során megélt, ilyen-olyan rossz példa miatt nem talált meg az Egyházban. Én sem találtam meg – sokáig.- mesélte. Pedig ott van az Egyházban, máshol nincs is nagyon, csak túl sok az elé tornyozott rom, piszok, kosz, bűn, harag, önzés, hatalom, meg egyebek, de mindezen át lehet mászni lélekben – Krisztussal.

Sokat számít, és nagyra becsülöm, ha valaki a rossz példák ellenére is hajlandó volt elindulni Isten felé, amerre ösztönösen sejtette Őt.

Fontos az élmény is, a belső lelki élmény, de nem ezt kell keresni feltétlenül. Bármilyen elmondott ima, jócselekedet, átadott szeretet “megteszi a magáét”, függetlenül attól, hogy mi mit érzünk. A szándékunk, az odaszánt idő, energia mind kedves Isten előtt. E téren nagyon fontos a közösségi megélés és közösségépítés.

Mindaz, amit a mai ember az ezotériában és a természetgyógyászatban meglel, ott van a kereszténységben, ott van Jézus kezében, csak kulturálisan nagyon elidegenedtünk tőle. Talán az is a feladatunk, hogy újra rámutassunk arra, hogy a vallásunk nagyon is emberközeli, és megvan benne minden, amire az embernek az élethez szüksége van, csak kicsit túl kell nézni a berögződéseken, a formákon és a konvenciókon. Merjünk kérdezni és kételkedni, mert Isten nem fél válaszolni.

“Apropo félelem:

   A félelem minden emberi lelki nyomorúság magva és gyökere. Épp az a feladatunk, hogy feloldjunk minden félelmet, ahogy Krisztus irgalmasan megoldott minden lelki megkötöttséget.”

Beszélgető partnerem Széles Tamás ókatolikus lelki pásztor és színművész. Hamarosan megtekinthető a Szövetkezet TV műsorán.

Kép forrása: https://okatolikus.hu

2 Hozzászólás

    1. Kinga

      Kedves Alex! Mint írtam a cikk végén, hamarosan a Szövetkezet TV műsorán. A cikk, a vele készült interjút vezette be, amelynek utómunkái még készülnek.