Még óvatos becslések szerint is, hárommillió kilátástalan helyzetben élő magyarok országa lettünk. Nemcsak lesüllyesztették őket a nyomorba, de talán még a földbe is döngölték e milliókat, olyan mélyre, hogy talán fel se tudják többé emelni a fejüket, annyira reménytelen a helyzetük.

Sokuknak rosszabb sora van, mint hajdan a rabszolgáknak, mert azoknak legalább volt fedél a fejük fölött, enni is adtak nekik, még fekhelyet, ruhát is kaptak a munkájukért. Nálunk viszont vagy eszik, vagy ruházkodik, vagy a költségeit fizeti az egyszerű nép fia, mert a három egyszerre nem megy, csupán az egyikre telik, akkora jövedelmeket osztogatnak a munkájukért. Ha viszont dolgozni akar, akkor enni meg kénytelen, különben nem lesz ereje a munkához; így marad el a másik kettő, az adókról még nem is beszélve!

Hogy ruhát nem vesz magának, az még a kisebbik rossz, évekig eljárhat egyben is. Az nem baj, hogy divatja múlt, a fő, hogy tiszta legyen! De mi lesz, ha az is lekopik róla?…

A költségek tekintetében viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet. Azokat fizetni kell, mert ha nem teszi, először viszik a foghatót, utána meg a házat a feje felől! S a hatalom által létrehozott ingatlan-bűnszövetkezetek majd lecsapnak rájuk, hogy közösen osztozzanak a hasznon! Szép kilátások így a XXI. századra nézve! Hát egyetlen oroszlán sincs ebben az országban, akinek erős, de igazságos kezébe adhatná a nép a hatalmat?…

Csupán alattomos hiénák, s koncra váró sakálok leselkednek rája? Hogy aztán osztozkodjanak a zsákmányon! Nem csoda hát, hogy olyan sok embert földönfutóvá tettek a maguk által kiagyalt rendeletek, s az az adórendszer, amit még a leggazdagabb állam polgárai is csak nyögve viselnének, dehát mielőbb le kellett a bőrt nyúzni mindazokról, akikről csak le lehetett. A kisemberekről természetesen, mert azok voltak a legvédtelenebbek. Mert annak még illetékbélyegre sem tellett, nem még ügyvédre; meg se hallgatták, pedig panaszkodott; elmondta, hogy fizetne ő, ha adnának neki a munkájáért annyi bért, amiből fizethet is!

Meg aztán melyik bírósághoz fordult volna?… Lett volna olyan bíró, amelyik bátran ki merte volna jelenteni, hogy nem ez a szerencsétlen a bűnös, hanem azok, akik ide juttatták!

Katalin Hosszu

2006.