Szent István Napja alkalmából minden idők legnagyobb rendezvénysorozata várja a fővárosba látogatókat augusztus 19. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi programokat kínál. Augusztus 20. a hagyományos állami rendezvényekkel indul, az este fő elemeként, 21 órakor pedig kezdetét veszi az Új „Tűz és fények játéka” tűzijáték. A hagyományos események mellett idén további 18 helyszínen változatos programok várják városszerte a vendégeket. A programsorozat a belföldi vendégforgalmat, ezzel a turizmus újraindítását támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát.

A turizmus érdeke a budapesti vendégforgalom ösztönzéséről szóló együttműködés, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség az augusztus 20-i hosszú hétvégén minden idők legnagyobb és leglátványosabb tűzijátékával, és fővárosszerte rengeteg programmal várja az embereket Budapestre, az ország hatalmas, közös születésnapi ünnepségére.AZ ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT SZENT ISTVÁN NAPI PROGRAMSOROZAT A BELFÖLDI VENDÉGFORGALMAT TÁMOGATJA A FŐVÁROSBAN, MIKÖZBEN AZ ESEMÉNYEK LEBONYOLÍTÁSA TÖBB TÍZEZER EMBERNEK AD MUNKÁT.

Ilyen még soha nem volt

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégén példátlanul tartalmas programsorozat, és Szent István estéjén a Margit híd és a Petőfi híd között több mint 4 kilométer hosszan gigantikus tűzijáték-bemutató lesz. Az államalapítás ünnepével kapcsolatban azt mondta, hogyHAGYOMÁNYTEREMTŐ SZÁNDÉKKAL MINDEN IDŐK LEGGAZDAGABB RENDEZVÉNYSOROZATÁT TARTJÁK AUGUSZTUS 18. ÉS 22. KÖZÖTT, AMELY VALAMENNYI KOROSZTÁLYNAK MINŐSÉGI ÉLMÉNYEKET NYÚJT MAJD BUDAPEST SZÁMOS PONTJÁN.  (foto – HIRLING BÁLINT – ORIGO)

Augusztus 20-a Magyarország születésnapja, minden magyar ünnepe, ezért közös ünneplésre hívnak mindenkit a nemzet fővárosába, Budapestre csütörtöktől vasárnap estig, illetve külön a 20-án 21 órakor kezdődő tűzijátékra is.Azt szeretnénk elérni, hogy miként a franciák a Bastille ostromáról, vagy az amerikaiak a függetlenség napjáról, a magyarok is nagyszabású, közösen megélt nemzeti ünnepléssel emlékezzenek meg erről a napról – fogalmazott Guller Zoltán.

Gigantikus tűzijáték és fényfestés

Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: a kormány szándéka ehhez hasonló, emelkedett hangulatot teremteni Magyarország születésnapján, hogy a polgárai a historikus emlékeken túl napjainkban is átérezhessék, milyen érzés itt élni. Ennek támogatására döntöttek az élménydús budapesti rendezvénysorozat megtartásáról, amelytől azt remélik, hogy a korábban ekkor jellemző 70-80 ezres vendégforgalmat ezúttal ne főként a külföldiek, hanem meghatározó arányban a hazai látogatók adják a fővárosban. Ehhez a vezérigazgató szerint minden lehetőség adott lesz a nyár végi ünnepi hétvégén.

Idén a korábbiakhoz képest nagyot változik a tűzijáték is 

Szó esett arról is, hogy az augusztus 20-án, pénteken 21 órától kezdödő, 36 perces tűzijáték-bemutatóra nyolcszor annyi rakétát rendeltek, mint 2019-ben, mintegy 40ezer darabot 1,3 milliárd forintért.

Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Kongresszus előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött, míg – az ünnepnapon megszokott hagyományos ünnepi eseményeken túl – a hét végéig összesen 18 helyszínen, önmagában is vendégek tömegeit vonzó ingyenes rendezvény várható a Vörösmarty tértől a Tabánig, a Városligettől a Várkert Bazárig, szerte Budapesten.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy jogszabályi rendelkezés szerint az állami ünnep lebonyolítása érdekében minden év augusztus 15. és 22. között a fővárosi világörökségi helyszínek közterületi célú használatáról az MTÜ dönthet, függetlenül attól, hogy az év többi részében önkormányzati hatáskörben vannak-e az adott területen. Guller Zoltán hangsúlyozta:A BUDAPESTRE LÁTOGATÓ MAGYAROK SZÁMÁRA GONDOSKODNAK A MEGFIZETHETŐ TARIFÁKRÓL – PÉLDÁUL A SZENT ISTVÁN NAPI SÖR 450 FORINTBA KERÜL MAJD.Várható az is, hogy a szálláshelyek és a szolgáltatók kifejezetten erre az alkalomra a belföldi pénztárcákhoz szabott ajánlatokkal állnak elő.

  Foto: MTI 

Kovács Zoltán vezeti az ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzset

Minden korábbinál nagyobb szabású, négynapos programsorozat lesz idén augusztus 20. alkalmából
– közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.Ezen a napon több mint ezeréves történelmünkre emlékezünk, amely megérdemli, hogy méltó módon, többnapos eseménysorozat keretében ünnepeljük meg– fogalmazott.