Alig két hetünk maradt. Ez így járvány idején elég rosszul hangzik, de nem, (reméljük) nem erről van szó. Két hetünk maradt, hogy összegyűjtsük azt az egymillió aláírást, amely hozzásegíti Európa nemzeti régióit, így a székelyeket is, hogy végre megkapják azt a lehetőséget, amelyet minden európai uniós tagállam megkapott: az önálló, független élet esélyét.

Képünk illusztráció • Fotó: Haáz Vince

A kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács indította el annak érdekében, hogy a tagállamok őshonos kisebbségként emlegetett népei alanyi jogon pályázhassanak európai támogatásokra. A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés olyan népeket, nemzeteket, nemzeti közösségeket kíván támogatni, amelyeket ebben a pillanatban nem ismer el az Európai Unió. Ha sikerül összegyűjteni a szükséges aláírást, akkor az uniónak törvényi kötelezettsége foglalkozni a tagállamokon belül élő, az adott területen többséget jelentő (de kisebbségnek csúfolt) népcsoportokkal, mint nemzetekkel. Ne felejtsük el, idén 100 éve, hogy aláírták a trianoni szerződést. Történelmi pillanat lehet az idei év is – rajtunk múlik, hogy a koronavírus miatt fogunk emlékezni erre, vagy amiatt, hogy sikerült végre elismertetni az Európai Unióval, hogy igenis Székelyföldön mi magyarok, mi székelyek vagyunk a többség. Első lépés ez az autonómia felé.

Nem kell mást csinálnunk, csak beírni a böngészőnkbe, hogy irdala.hu, az „Aláírom” gombra kattintva pedig kitölteni az online gyűjtő ívet. Aztán a többi meg már történelem…

Mayer Mária

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tortenelmi-pillanat-elott-a-romaniai-magyarsag?fbclid=IwAR1-EEQ_hMUvQcZHUWPCcHZaEuMazmdNrHFYdhHsr__Ge04Q5W8aq9wgNzA)