Hallottad, hogy kis csókokat küldenek neked valahonnan? Ez a hires kis csókolódzó besucona. Salamanquesa, Salamandra, Chichu vagy Cachora néven is ismert. Ezek kis albínó gyíkok, amelyek a Guerrero államban tűntek fel először, majd onnan Tabasco, Chiapas, Oaxaca, Colima és más államokban és egész Yucatánban ma széles körben találhatók.

A besucona olyan gyík, amely a Phyllodactylus család gekkójának csoportjához tartozik. A gekkók mennyiségében Mexikó, Ausztrália után második helyen áll.

A Mexikóban lévő legtöbb gekkó endemikus, ezért nem találhatók máshol. A gekkókat megkülönböztető tulajdonság az hogy hangszalagjuk van, amely lehetővé teszi számukra, hogy hangokat bocsássanak ki a veszélyek kommunikálására, a társaik keresésére vagy a területük megjelölésére. A hangok cuppanós csókokhoz hasonlítanak.

Mivel a besucona éjszakai faj, olyan vertikális pupillákkal rendelkezik, amelyek segítenek neki látni éjjel. Óvatosan vadászik rovarokra, bogarakra, néha teljesen mozdulatlanul figyeli a zsákmányának mozgását. Ha a rovarnak valamilyen védelme van, vagy ha úgy gondolja, hogy a rovar nagyon kicsi, vagy veszélyt jelent, elmenekül a helyszínről. A rovarokon kívül, szúnyogokat, svábbogarakat is esznek, s egyesek szerint még skorpiókat is! Ezért nagyon népszerűek. Voltak, – talán – vannak is olyanok, akik félnek tőlük (gondolják, hogy harapásuk mérgező) de a lakosság 99%-a szereti őket. Annyira népszerűek, hogy olyanok, akiknek nincs besucona a házukban, kérnek azoktól – akiknél több is van. Ezek aztán elszaporodnak és jól védik az otthont mindenféle bogaraktól és más rovaroktól.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Kálmán-Bíró K. Balázs